§1 Inleiding
Niet alles wat ik in gedachten neem, kan worden opgeschreven. Het is zaak om het kort en bondig te houden en snel to the point te komen. Ditmaal volgt een kort blogartikel over geestelijke ontwikkeling en geriatrie met passende literatuurverwijzingen.
§2 Spirituele ontwikkeling
M’n gedichten en korte vertellingen zeggen soms iets over mijn of andermans geestelijke aandachtsgebieden en worstelingen. Dat is ook het geval met mijn laatst geschreven gedicht opgetekend in het blogartikel Bron (13 juli 2021). Het beeld van ‘een bron’ en van ‘een wel’ in de eerste strofe hebben welbeschouwd betrekking op (1) het menselijk strottenhoofd, (2) de zestienvoudige lotusbloem (keelchakra) en (3) de inwerking van een eigenlijk Ik, ’s mens hoger zelf. De tweede strofe wijst op doorgaande evolutie van het spraakvermogen en taalgebruik – breder bezien: sociale omgang – en in de derde strofe wordt een wisselwerking verbeeld tussen de aartsengel Widar en ’s mens individuele wezenskern, zijn voortgaande individuele ontwikkeling met een verwijding van zijn etherlichaam, waarvan in de eerste strofe (impliciet) al gewag wordt gemaakt. *1
§3 Ouderdom
Mijn moeder vond het een beetje vreemd dat ik als jonge dertiger een boek las dat de titel Ouderdom, een vruchtbaar perspectief droeg. Als teenager was ik al een boekenwurm. Op pakweg 16-jarige leeftijd ging ik een keer met mijn ouders met vakantie mee naar Spanje, maar ik had net zo goed thuis kunnen blijven. Op een balkon van een appartement aldaar las ik een boek. Een detective of zo, want dat genre las ik in die periode. Was een gewone, dat wil zeggen eenvoudige en tegelijk wat eigenaardige jongen. Nu op 62-jarige leeftijd lees ik het boekwerk Growing Old – The Spiritual Dimensions of Aging. Het op leeftijd raken gaat niet ongemerkt aan me voorbij. Mijn linkerknie is niet meer wat het is geweest, het lichaam is stram en ik herstel veel minder snel van inspanningen. Ook de eetlust is afgenomen, kleine porties volstaan. Uitgebreide wandeltochten zitten er niet meer voor me in. Doet me soms verdriet, want dat was één van mijn grote passies. Maar je maakt een balans op, nietwaar? Wat staat aan de ene en wat staat aan de andere kant van het grootboek des levens? *2
Literatuur
- De weg tot inzicht in hogere werelden
Rudolf Steiner
Hoofdstuk: Over enkele gevolgen van de inwijding
Uitgeverij Stichting Rudolf Steiner Vertalingen, 2019
Tussen Wodan en Widar – De IJslandse Edda en het verhaal van de mensheid
Alice Woutersen – van Weerden
Uitgeverij Christofoor, Zeist 2008
Sinterklaas in Nederland (deel 2)
Alice Woutersen
Het Zonnejaar 1980-2021
De verschijning van Christus in het etherische
Geesteswetenschappelijke aspecten van de etherische Wederkomst
Sergej Prokofieff
Uitgeverij Perun, 2015 - Ouderdom, een vruchtbaar perspectief
Rudolf Steiner
Samengesteld door Arie Boogert
Uitgeverij Christofoor, Zeist 1990
Growing Old – The Spiritual Dimensions of Aging
Rudolf Steiner
Tekstselectie met commenaar: Franz Ackermann
Uitgeverij: Rudolf Steiner Press, 2019
Muziek
Hoe waardeert u dit blogartikel?
Dat kunt u aangeven door commentaar te leveren in de onderstaande reactieruimte en/of door te klikken op één van de de iconen hieronder. Zie de kwalificatie die tevoorschijn komt zodra u de muisaanwijzer of uw vingertop op een icoon laat rusten.
Frappant dat je al jong een boekenwurm was, John. Maarten ’t Hart is dat ook. Hij las toen hij jong was zo veel dat je het bijna niet voor mogelijk houdt.
https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2011/04/22/de-verbluffende-leeshonger-van-maarten-t-hart/
Mooi stuk over Maarten ’t Hart, Ridzerd. Je aantekening over een oud-collega is trouwens ook interessant. Dank je. De e-book versie van De weg tot inzicht in hogere werelden (GA 10) bevalt me trouwens goed. Is handzaam in gebruik op mijn Kobo Elipsa.
Boekenwurm trouwens tussen aanhalingstekens, hoor. Van jongs af aan wou ik mijn blik verruimen, terwijl ik wel mijn eigen leven leef waarin zich één en ander afspeelt. Pittige zaken. Was en ben geen kluizenaar of levensvreemd of zoiets en mijn lees- en schrijfprojecten dienen een doel.