§1 Proloog
Wat boezemt me angst in en waarvoor leg ik moed aan de dag? Hoe leg ik mezelf te ruste, slaap ik in, en waarmee ontwaak ik? Stille vragen als je ze voor jezelf houdt en woorden van herkenning als je ze hardop uitspreekt. Nieuwe paasdagen zijn weer aangebroken. Voor mij persoonlijk op een cruciaal moment van mijn leven.
§2 Steiner citaat
Ridzerd van Dijk haalt vandaag, 9 april 2023, op zijn Rudolf Steiner Citatensite, een prikkelend tekstcitaat aan. Het luidt als volgt:
Rudolf Steiner
” We beleven het elke dag dat eigenlijk in de zielen van de mensen de vrees voor het nieuwe, onbekende zit. Ze komen en zeggen: ‘Wat ons hier gebracht wordt, dat is immers in tegenspraak met wat men bewijzen kan, de zekere wetenschappelijke resultaten.’ Vaak lijkt zo’n verondersteld bewijs volledig sluitend, zodat men er met betrekking tot zijn gedachteninhoud nauwelijks aan ontkomen kan. Maar deze gedachten zijn niets anders dan een zelfgenoegzaam masker, waarachter zich de angst voor het nieuwe, onbekende hult. En omdat het eigenlijk zo mooi is om tegen zichzelf te kunnen zeggen: ‘men kan logisch bewijzen dat alle argumenten tegen dat nieuwe spreken’ -, maskeert men tegelijkertijd dat men voor het nieuwe angst heeft. Een angst waarvoor men zich zou schamen, wanneer men hem in zijn ware vorm zou zien. Zelfs veel van wat tegenwoordig met schijnbaar wetenschappelijke gegrondheid, met schijnbaar strenge logica optreedt, is niets anders dan het masker van innerlijke vrees voor het nieuwe, onbekende. “
Bladzijde 18 uit het boek: Kunst und Anthroposophie – Der Goetheanum-Impuls (GA 77b)
§3 Mijn commentaar
Dit veelzeggende Steiner citaat, dat inhoudelijk bezien zeker prikkelt en uitnodigt tot nader onderzoek, is geplukt uit een zeer bijzondere GA uitgave, GA 77b. Bij deze uitgave gaat het met name om voordrachten, mededelingen en een vraagbeantwoording die horen bij een cursus over kunst, misschien mag je het een tevens een seminar noemen, welke van 21 t/m 27 augustus 1921 in het eerste Goetheanum werd aangeboden en gehouden. Het boek bevat vier voordrachten met een na de vierde voordracht volgend vragenuur. De eerste voordracht, gehouden op 21 augustus 1921, staat te boek als een openingsvoordracht en daaruit is dus het bovenstaande Steiner citaat gelicht. Meerwaarde van het lezen en bestuderen van die gehele openingsvoordracht is zonneklaar en daartoe ga ik nu dan ook over op Eerste Paasdag 1923.
Vanuit een zeker gezichtspunt bezien is het thema dat met deze tekst wordt aangesneden – enerzijds angst voor en anderzijds moed ter wille van het nieuwe (en nog onbekende) – verweven met Paasgedachten en Paas-impulsen en idem dito verbonden met zekere aspecten en kernpunten van (1) het Michaëlfeest, (2) onze huidige Michaëlische tijdgeest en (3) onze huidige beschaving (cultuurtijdperk van de bewustzijnsziel).
§4 Gezichtspunt van hedendaagse filosofie en wetenschap; twee verwijzingen
❶
Het uitschot en de geest – Paulus onder filosofen
Auteur: Gert-Jan van der Heiden
Uitgeverij van Tilt, 2017
Is door mij besteld en vooruitbetaald en zal ik dit jaar bestuderen
❷
De betekenis van Pasen voor nu – Een interessante dialoog daarover tussen Jelle van Baardewijk en Ad Verbrugge
Youtube, 9 april 2023
Zie onderstaande Youtube video-opname.
§5 Muziek
Hoe waardeert u dit blogartikel?
Dat kunt u aangeven door commentaar te leveren in de onderstaande reactieruimte en/of door te klikken op één van de de iconen hieronder. Zie de kwalificatie die tevoorschijn komt zodra u de muisaanwijzer of uw vingertop op een icoon laat rusten.