§1 Over angst in antroposofisch perspectief
Vroeger zei ik tot mezelf: waar je bang voor bent, wat je angst inboezemt, blijft je bijstaan, blijf je zien. Goeddeels is dat waar, maar aan angst zit natuurlijk veel meer vast. In veelomvattende zin zie je dat behandeld in zekere antroposofische literatuur. In het bijzonder bij lesuren van Rudolf Steiner voor een indertijd select publiek. Zijn waardevolle aanwijzingen over allerlei zaken voor enkelingen en selecte groepen, in de vorm van private cursussen en ledenvoordrachten, gingen en gaan in de 20e en 21e eeuw, in navolging van zijn openbare voordrachten en publieke geschriften, wereldwijd viraal. Veel van wat hij heeft gesproken en geschreven is vastgelegd in het Duits, zijn brontaal. Evenwel is nog lang niet alles vertaald naar het Nederlands. Voor een aantal mensen die die taal in onvoldoende mate beheersen kan dat een gemis zijn, omdat zijn ideeën en bevindingsverslagen hoogst welkom voor ze zouden kunnen zijn.
§2 Literatuurverwijzingen
Uitgeverij Pentagon bracht over angst een boekje uit dat nog altijd verkrijgbaar is. Het bevat diverse tekstdelen over dat onderwerp en levensgegeven, geselecteerd uit diverse boekuitgaven (GA reeks).
Angst
Auteur en spreker: Rudolf Steiner
Uitgeverij Pentagon, 2011
Herdrukt
Korte fragmenten uit pakweg 25 verschillende GA’s
Korte redactionele toelichting van uitgeverij Pentagon:
” Steiner geeft ons handvatten om met angst en vrees om te gaan, om een menswaardig leven te bevorderen. De mens is een geestelijk wezen, dat in de bovenzinnelijke wereld vóór zijn geboorte en na zijn dood een bestaan als ziele-geestwezen doormaakt.
In deze teksten worden, naast inzicht in angst, stimulerende impulsen gegeven – meer dan kant-en-klare oplossingen – om met angst en vrees om te gaan, om een menswaardig leven te bevorderen.
Een boekje om meer inzicht te verwerven in innerlijke krachten van de angst in ons moderne mensen. “
Deze uitgave vormt mijns inziens een goede en handzame introductie voor nader begrip van passieve en actieve angst; de notie van angst en daarmee verbonden bewustzijnsverruiming of bewustzijnsvernauwing en ontsteltenis, bedruktheid en verdrukking.
Betekenisvolle verdiepingsstof in dezen biedt onder andere de volgende boekpublicatie:
Aus den Inhalten der esoterischen Stunden
Deel 1: 1904-1909
Rudolf Steiner
Rudolf Steiner Verlag, 1995
GA 266/1
Neem in dat verband in het bijzonder de inhoud en strekking van zijn esoterisch lesuur dat op 9 juli 1904 te Berlijn werd gegeven ter hand (GA 266/1, bladzijde 111 t/m 113).
Muziek
Hoe waardeert u dit blogartikel?
Dat kunt u aangeven door commentaar te leveren in de onderstaande reactieruimte en/of door te klikken op één van de de iconen hieronder. Zie de kwalificatie die tevoorschijn komt zodra u de muisaanwijzer of uw vingertop op een icoon laat rusten.
Dank je, John. Uit de link 266/1 die je noemt, sprak deze zin mij wel aan: ‘Aber das Erste, was zu lernen ist, ist das Stehenlernen, das heißt, daß wir in den Wirrsalen des Lebens einen sicheren Halt haben, daß wir keine Furcht und keine Angst mehr kennen, sondern ruhig und sicher jedem Ereignis, wie es auch kommen mag, ins Auge schauen.’
Goed opgemerkt, Ridzerd. (GA 266/1, bladzijde 112.) Mij spreekt dat ook aan! Een regelrechte stimulans. En zo bedoel ik ook de spreuk die ik schreef, waarmee dit blogartikel wordt geopend. Moed en zelfbewustzijn zijn benodigd.
Inderdaad John: “I’m gonna be strong and stand as tall as I can”.
Gene Pitney – Im Going To Be Strong – With Lyrics
Url: https://www.youtube.com/watch?v=3nji1gt2aN4
Ja, na al die jaren nog steeds mooi.
Ik kende het nummer nog niet en waardeer het eveneens.