§1 Jaarfeest Pinksteren zei en zegt me veel dit jaar en ik draag het verder met me mee, verfrist en gesterkt. Mijn spreuk Levensbegin is gisteren verder door me bijgewerkt en is nu voltooid. Spreuken die ik zelf schrijf zijn in ontwikkeling, dus voltooi ik ze in etappes. Heb er vandaag in de eerste strofe driemaal ‘Ik ben…
Blogartikel
Rechtvaardigheid
§1 Inleiding Naast de drie christelijke deugden, geloof, hoop en liefde, zijn er de vier kardinale: rechtvaardigheid, bezonnenheid, moed en wijsheid, welke reeds door oude Griekse wijsgeren zijn uitgedacht en werden beoefend. Tegenwoordig doen ze nog alle vier en ja je mag zeker zeggen nog alle zeven vol opgeld.Eén springt er er bij mij in…
Pasen 2023
§1 Proloog Wat boezemt me angst in en waarvoor leg ik moed aan de dag? Hoe leg ik mezelf te ruste, slaap ik in, en waarmee ontwaak ik? Stille vragen als je ze voor jezelf houdt en woorden van herkenning als je ze hardop uitspreekt. Nieuwe paasdagen zijn weer aangebroken. Voor mij persoonlijk op een…
Levensbegin
WilsinspanningIk vrees niet mijn wil; ik vertrouw en bouw op hem.Ik ben hem.Ik ben de ik ben.Ik betwijfel niet mijn wil; hij is mijn zekerheid en ik volhard in hem.Ik ben hem.Ik ben de ik ben.Ik haat niet mijn wil; ik heb hem lief en maak plaats voor hem.Ik ben hem.Ik ben de ik ben….
Ik-Gij-Ge-Heim
§1 Openingswoord In de opera van Wagners De Vliegende Hollander is het beeld opgetekend van een mens die al te zeer aan materie en zintuigelijk waarneembare ervaringen haakt en geen denkbare toegang kan krijgen tot het bovenzinnelijke wezen van het bestaan. Daarmee ontgaat hem zijn echte thuisland en de finesse en het belang van ware menselijke interactie,…
Linksaf en rechtdoor
§1 Attentie Afgelopen donderdag, 20 oktober, ontving ik van mijn werkgever te Leiden, het Japanmuseum Sieboldhuis, een aardige mail waarin mij beterschap en leesplezier werd toegewenst. Ik lag toen nog in het IJsselland Ziekenhuis, alwaar ik op dinsdag 18 oktober was opgenomen en werd geopereerd aan mijn linkerbeen voor het aanbrengen van een kunstknie (hele…
Integriteit en inborst
§1 Gelaagde werkelijkheid Raadselachtige verschijnselen roepen levensvragen op. Wanneer een mens aandachtige eerbied voor het eerbiedwaardige koestert heeft dat invloed op zijn gewaarwordingsleven, invloed op de manier waarop hij niet alleen anderen en het andere, maar ook zichzelf ervaart.Wat is enerzijds menselijke eerbied en anderzijds werkelijk eerbiedwaardig en hoe verhoudt zich dat tot almacht of het…
(Tijds)gewrichten
§1 Roofbouw Mijn vitaliteit nam de afgelopen jaren aanmerkelijk af en ik wist niet goed waaraan dat lag. Nachtdiensten legden een ernstig beslag op me, dat was wel duidelijk. Maar er bleek meer aan de hand. Op mijn 56e levensjaar voelde ik voor het eerst soms pijnsteken in mijn linkerknie en gaandeweg werd dat erger…
Belichaming
§ 1 Positie en toestand Kan een mens zichzelf voorstellen zonder een lichaam, dat wil zeggen zonder een fysiek lichaam? Kan hij zich dan überhaupt nog wel iets voorstellen? Nietzsche hechtte bijzonder veel waarde aan de lichamelijke kant van ’s mens bestaan: de materiële wereld en het fysieke lichaam van een mens. Gaandeweg treedt het lichaam in…
Rudolf Steiner over Friedrich Nietzsche in audiovisuele vorm
Rudolf Steiners geschrift Friedrich Nietzsche – Ein Kämpfer gegen seine Zeit is beschikbaar in de Duitse en Engelse taal. Ongetwijfeld ook in het Frans en verscheidene andere talen. Kan zelf echter slechts overweg met het Nederlands, Duits en Engels. Er zijn mensen die het geschrift hebben ingesproken, evenzo voordrachten van Steiner die deels gaan over…
Tweehonderd jaar nihilisme
§1 Spiegelbeeld Hebben mensen niet genoeg van profetendom? Willen ze niet vrij zijn? Waarom geen vrijstelling voor blinde driften en willekeur of voor schone idealen, zelfbepaling, eigen wil, eigenmachtig? Je kunt ernaar verlangen om vrij te zijn, maar begrijp je ook wat het inhoudt? En moet je dat begrijpen, is dat niet een eerste of…
Loutering en katharsis
§ 1 Levensmotief Kern Het zuiverste dat uit jezelf kan komenen diep in je ziel kan wonen,is als neerslag van regendauw,in alle levensfasen jezelf getrouw. § 2 Ouderdom 63 jaar ben ik nu (5 februari 1959). Ligt voor mij een vierde periode van 21 jaar in het verschiet? Dan zou ik een leeftijd van 84…
Geestelijke oriëntatie en ouderdomskunde
§1 Inleiding Niet alles wat ik in gedachten neem, kan worden opgeschreven. Het is zaak om het kort en bondig te houden en snel to the point te komen. Ditmaal volgt een kort blogartikel over geestelijke ontwikkeling en geriatrie met passende literatuurverwijzingen. §2 Spirituele ontwikkeling M’n gedichten en korte vertellingen zeggen soms iets over mijn…
Bron
§1 Gedicht Bron Stilte in mij,verwijd, verstild, verwacht,uit een wel die opwelt,terwijl Ik nader komt en gadeslaat. Eerst rimpeloos en vlak,dan rimpelend tot golfslag.Nieuw gestemde spraak verrijst,meer dan spiegel, beeltenis, ikzelf. Mag Widar met mij zwijgen…en dan tezamen spreken, wellicht?Wel Licht!Verweesd en niet verbolgen, verwijd en vrij (J.W. – Rotterdam, 11 juli 2021) §2 Bespiegeling…
Beeldvorming en inzichten bij menselijke interactieprocessen – Een terreinverkenning
§1 Het andere en de anderen Wat gaat momenteel onderhuids – letterlijk en figuurlijk – rond? Een mens is een merkwaardig wezen. Hij kan zaken doorstaan, ondergaan, achter zich laten en afleggen, zoals een slang eens in de zoveel tijd zijn vel aflegt. Maar hij kan ook in de huid van een ander kruipen en…